Spotkanie Stowarzyszenia Hospitality Europe w Rzymie
18-09-2024 Liwia Gliścińska

Spotkanie Stowarzyszenia Hospitality Europe w Rzymie

17.09.2024 roku w Kurii Generalnej w Rzymie odbyło się spotkanie robocze poświęcone przyszłości Stowarzyszenia Hospitality Europe.

Prowincję Polską reprezentował Ojciec Prowincjał Franciszek Salezy Chmiel oraz Dyrektor Generalny Kurii Prowincjalnej, Sebastian Nowak. W spotkaniu wzięli udział przełożeni prowincji europejskich Zakonu Szpitalnego św. Jana Bożego i Sióstr Szpitalnych od Najświętszego Serca Jezusowego.

Początek stowarzyszenia Hospitality Europe sięga 2013 roku, kiedy to Zakony św. Jana Bożego i Sióstr Szpitalnych podpisały porozumienie o powołaniu Stowarzyszenia. Od tej pory zrealizowano aż 14 międzynarodowych projektów, w które zaangażowane było 26 ośrodków. Prowincja Polska uczestniczyła w trzech projektach - dwukrotnie Dom Pomocy Społecznej w Konarach oraz Dom Pomocy Społecznej w  Iwoniczu.

Zgromadzonych przywitała siostra Idilia Carneiro – Matka Przełożona oraz brat Jesus Etayo – Generał Zakonu Szpitalnego. Siostra Begoña Perez z bratem Joaquimem Erra Mas przybliżyli powody, możliwości i kroki, jakie podjęto w zakresie usprawnienia działania stowarzyszenia Hospitality Europe. Głównym motywem wprowadzenia tych zmian jest podniesienie efektywności, zwiększenie zakresu i ubogacenie realizowanych projektów w ramach Stowarzyszenia. Niezbędnym jest dostosowanie istniejącego Stowarzyszenia Hospitality Europe do wymogów stale zmieniającego się świata.

Przedstawiciele Komitetu Wykonawczego Stowarzyszenia zaprezentowali cele i propozycję zmian w statucie Stowarzyszenia, a także przedstawili projekt regulaminu wewnętrznego. W ramach dyskusji nad przedstawionymi propozycjami wielokrotnie przejawiał się aspekt komunikacji i możliwości poprawienia jej jakości oraz zasięgu.

Hasłem „Do przodu z tym projektem” Generał Zakonu, br. Jesus Etayo zakończył spotkanie robocze poświęcone Hospitality Europe. Następnym krokiem będzie zatwierdzenie regulaminu wewnętrznego oraz wybór odpowiednich osób na kluczowe stanowiska w tym m.in. Dyrektora Stowarzyszenia.