Zapraszamy na koncert Mała Ciupaga!
15-01-2024 Liwia Gliścińska

Zapraszamy na koncert Mała Ciupaga!

Serdecznie zapraszamy na kolędowo-noworoczny koncert zespołu ,,Mała Ciupaga", które odbędzie się 1 lutego 2024 roku o godzinie 18.00 w Nowohuckim Centrum Kultury w Krakowie. Organizatorem koncertu jest Fundacja Bonifraterska oraz Nowohuckie Centrum Kultury. Scenę wypełni prawie 150 osób, zachwycając publiczność nie tylko ukochaną przez Polaków muzyką utrzymaną w góralskim klimacie, ale również barwnymi strojami regionalnych Górali Białych i Lachów Sądeckich! Oprawę muzyczną uzupełni bogate instrumentarium, gdzie obok skrzypiec, akordeonów i kontrabasów pojawią się cymbały, altówka węgierska oraz perkusjonalia.

W ramach wydarzenia odbędzie się również dodatkowa atrakcja dla uczestników - licytacja oraz kiermasz noworoczny (z rękodziełami oraz pracami wykonanymi przez podopiecznych Fundacji Bonifraterskiej - Warsztatów Terapii Zajęciowej oraz DPS-ów). Dochód z licytacji zostanie przeznaczony w całości na remont i poprawę warunków w Domu św. Jana Bożego w Prudniku. Kiermasz zaplanowany jest na czas bezpośrednio przed koncertem oraz tuż po jego zakończeniu. Ze swoim stoiskiem czekać będą także Produkty Bonifraterskie.

WEŹ UDZIAŁ W NASZYM KONKURSIE,
WYGRAJ DWA BILETY NA KONCERT! SPRAWDŹ >>

Koncert jest biletowany. Cena jednego biletu wynosi 40 zł. Bilety zakupić można na stronie https://biletyna.pl/event/view/id/392444 oraz w kasie Nowohuckiego Centrum Kultury.

Mała Ciupaga z Łącka to fantastyczna blisko 150-osobowa grupa muzyków w przedziale od 5 do 70 lat, reprezentująca Sądecczyznę pod wodzą Piotra Krzywdzińskiego. W repertuarze Małej Ciupagi znaleźć można melodie ludowe zainspirowane muzyką góralską, utwory religijne, patriotyczne, rozrywkowe  oraz  najpiękniejsze polskie kolędy i pastorałki. Klimat muzyki wspiera bogate instrumentarium. Zespół występuje w tradycyjnych strojach regionalnych Górali Białych i Lachów Sądeckich, emanując przy tym wielką energią i radością. Występy zespołu Mała Ciupaga są nie tylko muzycznym doświadczeniem, ale także lekcją kultury i dziedzictwa dla wszystkich słuchaczy.